Tanken bakom ringen

 Betala i slutet av maj med KLARNA  |  Fri frakt inom Sverige vid köp över 1000 kr  |  Kontakta vår kundtjänst >>  

Logga in

TANKEN BAKOM RINGEN 


Efva Attling har designat vigsel- och förlovningsringar i mer än 20 år. I en annars väldigt traditionell bransch försöker Efva hitta det unika, både i form och budskap. Hur går det till, från idé till färdigt smycke? Och vad är det svåraste med att designa ett smycke som ofta förknippas med så mycket känslor?Efva Attling har designat smycken under eget namn i mer än 20 år. Hon kallar sin design för Beauty with a thought. Uttrycket har rötter i tiden som musiker och textförfattare. ”Jag ville fortsätta beröra människor, även om jag hade slutat med musiken”, berättar Efva. ”Ord är ju så starka. Därför ville jag fortsätta arbeta med budskap, även när jag började designa smycken. Då blir det inte bara ett vackert smycke, utan också laddat med något som berör – alltså Beauty with a thought.”

Intresset för design föddes tidigt; ”Jag har alltid haft en längtan efter att skapa saker, att göra det till mitt. Min farmor var sömmerska, så jag brukade rita klädesplagg som hon sen sydde till mig. Jag tror att det alltid har varit en stor drivkraft hos mig, att få vara egen och få visa min personlighet.”Var hittar du inspirationen till din design?

”Jag tror att den starkaste inspirationen kommer från mitt intresse för människan, människans alla olika bottnar och delar. Vi är ju inte bara en person, vi har ju så många olika sidor. Det skulle jag nog säga är kärnan. Men sen kan naturligtvis även former ge idéer, som naturen och arkitektur. Jag stod en gång på landet och vattnade blommorna, och vattenstrålen var så vacker. Det blev smycket Swirl. Som designer är man öppen för flöden 24 timmar om dygnet. Jag har till och med drömt saker och sen gått till ateljén och gjort ett nytt smycke."Hur brukar en designprocess se ut för dig, från idé till färdig produkt?

”Det finns två vägar … eller det finns flera vägar, faktiskt. Ibland kan jag komma på ett uttryck som får mig att känna wow, vad ska jag göra med det här? Då är det uttrycket som ska hitta en bra form i smycket. Men det kan också vara så att jag sitter och filar eller sågar fram något i materialet. Ibland kan det bli något helt annat än jag först tänkt mig, men som bara blir så snyggt att jag måste göra något med det. Ibland är metallen min master. Och även fel kan bli rätt, det är så oerhört spännande.”

Det viktigaste är att förverkliga sin dröm, det är verkligen så”

–Efva Attling
Du har ju designat ett stort antal vigsel- och förlovningsringar. Är det något som skiljer sig åt i designprocessen, mot när du gör andra smycken?

”Ja, ringen ska ju helst vara rund.” Efva skrattar till. ”Men även om det finns vissa ramar, så försöker jag alltid att göra det till min form. Och det är ju en utmaning. Ungefär som när jag designar glasögon, då måste två ögon kunna titta ut. Men jag försöker alltid göra det till mitt, även om det finns en mall. En del av mina ringar är mer personliga medan andra är mer klassiska.”Hur skulle du säga att din inte så klassiska design skiljer sig från den klassiska?

”Det kan vara att ringskenan är lite högre, det gör att ringen syns tydligare. Men sen har jag till exempel en ring som heter Now or never, där orden är stansade runt ringen. En kompis till mig köpte den till sin tjej. De hade varit ihop i elva år och han tyckte att det var dags att slå till – det var ’Now or never’! En annan gång kom det in ett par som hade haft en härlig natt tillsammans och som sa; ’Äh, vi köper Now or never – vi förlovar oss, det är dig jag ska ha!' Och då är det ju häftigt att orden är en del av designen.”

Efva fortsätter: ”Men även de förlovningsringar och vigselringar som har en mer klassisk design har detaljer som gör dem unika. Som The Wedding Ring, till exempel. Där har jag sågat ner skenan på ringen, så att du kan se spetsen på diamanten. Så när du rör händerna, så glimrar det till även undertill.”Vad är roligast med att designa vigsel- och förlovningsringar, tycker du?

”Det är ju så mycket glädje involverat, men också nervositet. Som blossande kinder, man liksom känner det i luften. Det är härligt. Det är fantastiskt att få jobba med något så positivt. Och det är ju så, Amor Vincit Omnia, kärleken övervinner allt. Jag vet ju det, jag har gjort den resan.”

Vad tycker du är viktigast att tänka på när man väljer vigsel- eller förlovningsring?

”Att man förverkligar sin dröm, det är verkligen så. Och även om man har pratat om vilken ring som är ens drömring, så är det viktigt att komma ihåg att det är okej att ändra sig. Det kan kännas helt annorlunda när ringen sitter på fingret. Därför har vi vår vigselbox i våra butiker, där vi har samlat alla ringmodeller så att man kan prova dem och känna sig fram. Det tar tid ibland.”Vad är ditt bästa råd till någon som är redo att ställa den stora frågan till sin partner?

”Tänk inte så mycket – just do it. Ta det spontant.” Efva tystnar och fingrar lite på sin egen vigselring. ”Men apropå det så måste jag nämna Karin, som var Country Manager i USA. Hon fick nämligen uppleva det motsatta. Hon och hennes kille skulle besöka några vänner i Hamptons. Hennes kille tog med sig sin drönare för att, som han sa, kunna filma kompisens hus inför en framtida försäljning. Karin blev ombedd att sitta och läsa på bryggan som låg intill huset, för det skulle se så fint ut på filmen. Karin sitter på bryggan och läser och läser. Och drönaren flyger ovanför hennes huvud, men hon tittar inte upp, för det ska hon inte göra, och ner framför hennes ögon kommer en liten ask. Och där i ligger en ring.” Efva ler stort: ”Det är det mäktigaste frieriet som jag har hört om – vilken planering! Men det behöver ju absolut inte vara på den här nivån, det kan vara precis lika fint om det är spontant, spur of the moment. Att wow, nu kom det. Underbart!”

Se Efvas vigsel- och förlovningsringar >>