Magasinet

 Betala i slutet av mars med KLARNA  |  Fri frakt inom Sverige vid köp över 1000 kr  |  Kontakta vår kundtjänst >>  

Logga in

SÅ HÄR VÄLJER DU RINGAR SOM PASSAR TILLSAMMANS

I dag väljer många att bära både en förlovningsring och en vigselring. Här tipsar vi om saker att tänka på när du ska välja ringar som ska bäras tillsammans, och hur du och din partner ska tänka om ni vill att era ringar ska matcha varandra.

Förr var det vanligt att man tog av sig förlovningsringen efter vigseln, och bar endast en slät vigselring. I dag är det mer vanligt att bära både förlovningsringen och vigselringen tillsammans, och det kan vara bra att tänka igenom hur ringarna kommer att se ut tillsammans. Vi har många olika förlovnings- och vigselringar som passar fint att kombinera, och flera av våra ringar har designats med tanke på att de ska passa ihop i en vacker kombination, som till exempel Circle of Love Ring och Crown Wedding Ring.

HITTA DIN EGEN STIL
Vi har ringar i många olika stilar, både mer traditionella och ringar med ett lite mer unikt uttryck. Vilken stil du än väljer, så är det viktigt att utgå från vad du själv tycker om. Hur din drömring ser ut vet endast du, och den ring du väljer ska uttrycka just din personliga stil.

ALLIANSRING
En av de mer traditionella modellerna är alliansringen. Det är en ringtyp där många små diamanter är placerade tätt intill varandra på ringsskenan. Om ringen har diamanter runt hela ringskenan kallas det helallians, går de runt halva ringen kallas det en halvallians. En fjärdedel, en tredjedel eller tre fjärdedelar av ringskenan kan också vara fattad med diamanter.

SOLITÄRRING
En annan vanlig ringmodell är enstensringen, solitärringen. Det är den mest klassiska förlovningsringen, som vi är vana att se den i till exempel filmer eller från våra prinsessors förlovningsbilder. En enstensring eller solitärring, har en lite större diamant som är fattad uppe på ringen, till exempel Crown Wedding Ring.

SOLITÄRRING MED SIDOSTENAR
Det finns också ringar som är en mix av allians och enstensring, med små diamanter på var sida om en större så kallad centersten, till exempel den vackra sidostensringen Rock Star Ring, en diamantring för dig som verkligen vill göra ett statement.

SLÄTA RINGAR
Vi har också ringar som är helt släta, eller ringar som har mer uttrycksfulla former och unik design. Utgå från dig själv, det finns inga regler för vilka ringar som passar eller inte passar ihop. Antingen väljer du några av de ringar som designats med en tanke om att de ska passa ihop, eller så hittar du din egen kombination, den som bäst ger uttryck för din personliga stil och som får dig att känna dig unik och utvald.

TÄNK PÅ FORMEN
När du ska hitta en förlovningsring och en vigselring som ska bäras tillsammans kan det vara bra att välja ringar vars form och höjd passar ihop. Många upplever till exempel att två breda ringar som bärs på samma nger kan bli obekvämt. Fundera lite på vilken typ av ringar du brukar tycka om, och vilken känsla du vill förmedla med din kombination. Vill du ha en traditionell kombination kan du bära en vacker diamantring, till exempel Wedding & Stars Ring med en briljantslipad diamant, tillsammans med en klassisk alliansring, som Stars & Signature Thin Ring.

Vill du att dina ringar ska sticka ut kan en av ringarna vara lite bredare, som Wide & Black Stars Ring med trendiga svarta diamanter. Låt fantasin och din egen stil styra, huvudsaken är du hittar ringarna som är rätt just för dig.

RÖTT OCH VITT GULD
Vi gör förlovnings- och vigselringar i både 18 karats rött guld och vitt guld. Du kan välja att låta både förlovningsringen och vigselringen vara av samma metall, eller så kombinerar du de båda. Beroende på vilken metall du väljer får ringarna lite olika uttryck, precis samma ring kan förmedla olika känsla och stil beroende på om den är i rött eller vitt guld. Ringar i rött guld är det mest vanliga och det traditionella valet, men idag är det allt fler som väljer ringar i stilrent och elegant vitt guld. Tänk efter vilken metall som bäst passar din personliga stil och de smycken du brukar bära.

MATCHA MED DIN PARTNER
Matchande set – eller ringar i helt olika stil? Det finns inga regler, du och din partner väljer själva hur era respektive ringar ska se ut.
Vill ni att era ringar ska passa ihop så har vi många olika modeller att välja mellan. Ett enkelt sätt att få ringarna att matcha är att de har samma form, till exempel rundade eller kantiga. Sedan kan till exempel den enas ringar vara lite bredare än den andras, eller så har den ena diamanter och den andra inte. Det finns många olika varianter, och vi hjälper er gärna att hitta drömringarna som passar just er.

Vill du ha fler tips och råd kan du boka en tid för en personlig visning i en av våra konceptbutiker. Du hittar alla våra butiker här.


Läs mer
SÅ HITTAR DU DIN DRÖMRING

Bara du vet hur dina drömmars vigselring ser ut. Men utbudet av ringar är stort, och precis som med kläder finns det många olika stilar, former och trender. När den lyckliga dagen kommer, då det blivit dags för dig att välja din drömring, hjälper vi dig att hitta rätt.

Traditionellt sett har vigselringen ofta varit en enkel, rundad guldring. Ett diskret vigselband som burits mer som en symbol för giftermålet än som ett sätt att uttrycka en personlig stil. I dag är utbudet stort, och precis som för vilket annat plagg eller smycke som du kommer att bära ofta, kan du låta din vigselring bli ett uttryck för din personlighet och din egen unika stil.

Vi har vigselringar i många olika stilar, allt från klassiska guldringar till mer unika vigselringar som sticker ut och drar blickarna till sig. Oavsett om du väljer en klassisk solitärring med en lite större diamant, en stilren alliansring med många diamanter runt om hela ringskenan, en uttrycksfull flerstensring med unik design eller en diskret slät ring så är det viktigaste att välja ringar som passar just dig. Din vigselring är en ring som ska bäras varje dag och förhoppningsvis över väldigt lång tid.

Hitta rätt form
Det är viktigt att välja en ring som du tycker om att bära. Det finns många olika typer av ringar och ringskenor – rundade, kantiga, breda, smala, höga, tunna och doserade, dvs kraftigare framtill och tunnare baktill. Vilken form som passar just dig beror på din hand och dina fingrarnas form, vilka andra ringar och accessoarer du brukar bära och vad du själv känner dig bekväm med. Det viktiga är att du hittar din drömring, som är perfekt för just dig.

 

Rött eller vitt guld
Förutom formen på ringen så behöver du känna efter vilken metall som passar dig och din personliga stil bäst. Vi har vigselringar i 18 karats rött guld och i 18 karats vitt guld. Rött guld är den vanliga varianten, det som vi här i Sverige och Norden brukar kalla ”gult guld”. Det har en något varmare ton än vad rent guld har och består av en blandning, eller legering, av finguld, koppar och silver. Rent guld i 24 karat är för mjukt för att bearbetas, och kan inte användas för att skapa hållbara smycken, därför använder vi endast 18 karats guld. Du kan också välja en ring i vitt guld, som är något hårdare än rött guld. Vitt guld består av en legering av finguld och den sällsynta metallen palladium, som är en platinametall. Våra vitguldsringar ytbehandlas alltid med grundämnet Rhodium, som är en annan metall som ger ringen en vitare och mer glänsande yta. Det är en process som kallas rodiering.

Alla våra vigselringar finns i rött eller vitt guld, och beroende på vilken metall du väljer får ringarna olika uttryck. Här är en av våra populära ringar, You & Me Ring, i både rött och vitt guld.

Diamanter och ädelstenar
Många väljer idag en vigselring med diamanter, exempelvis en stilren alliansring med flera mindre diamanter fattade tätt intill varandra runt ringskenan som Stars and Signature Thin Ring. Eller en ikonisk solitärring med en stor diamant som verkligen sticker ut, till exempel Dolce Vita Princess Ring. 

Vi har också ringar med svarta diamanter, något som blivit allt mer trendigt på senare år. Vi har också ringar med andra ädelstenar som ametist, aquamarin, kvarts och safir. Men ädelstenar är känsligare än diamanter, vilket gör att en sådan ring passar bättre som morgongåva än som en ring man ska bära varje dag. 

Gravyr
För att göra era ringar helt unika kan ni gravera dem. Det kan vara ett datum, era namn eller ett citat som betyder något speciellt för dig och din partner. Vi erbjuder maskingravyr i två olika typsnitt, varav den ena går att få i både versaler och gemener. Vi kan också stansa in text på ringar, vilket innebär att man bankar in varje bokstav med en stans. Det kan bli lite skevt och ojämnt, men det är också en del av charmen med stansade smycken. 

Boka en personlig visning
Vill du och din partner ha fler tips och råd om hur ni ska välja vigselringar kan ni alltid boka en personlig visning i en av våra konceptbutiker. 

Här hittar du alla våra butiker

Läs mer
TA REDA PÅ DIN RÄTTA RINGSTORLEK

Din vigselring kommer du att bära varje dag, så det är extra viktigt att den blir i rätt storlek. Här får du tips och råd om hur du själv kan ta reda på din egen ringstorlek.

När du köper en ring är det viktigt att den blir i rätt storlek. Speciellt en vigselring, som du förhoppningsvis ska bära varje dag under lång tid framöver. Du kan själv ta reda på din egen ringstorlek antingen genom att mäta diametern på en ring som du redan har, eller mäta omkretsen på ditt eget nger. När du mäter är det viktigt att tänka på att vissa faktorer kan påverka ngrarna, och göra att de blir större eller smalare än normalt. Under varma sommardagar kan ngrarna svullna upp och bli större, och mitt i kallaste vintern känns de ofta smalare. Även under loppet av en dag kan ngrarna förändras, och många upplever att ngrarna blir större framåt kvällen. Din ring ska vara stor nog för att klara av när ngret är som störst, men inte så stor att du riskerar att tappa den en kall vinterdag.UTARBETAD METOD
För att ta fram en exakt ringstorlek använder vi en väl utarbetad metod som går ut på att mäta ngrets omkrets. Du kan själv ta reda på din ringstorlek i lugn och ro hemma. Tänk på att mäta ngret när händerna är varma, och helst på kvällen. Mät det nger som ringen ska sitta på, eftersom det kan skilja sig mellan höger och vänster hand. Ringen behöver också vara stor nog att komma över knogen, som ofta är lite tjockare än resten av ngret.

UTGÅ FRÅN EN ANNAN RING
Har du en annan ring som känns bekväm och sitter bra på det nger som du tänker bära vigselringen på, kan du utgå från den för att ta reda på din ringstorlek. Utgå helst ifrån en ring som är ungefär lika bred som din vigselring ska vara, eftersom en bred ring behöver vara lite större än en smal ring för att sitta bekvämt på ngret.
I vår praktiska guide får du hjälp med hur du mäter ditt nger eller hur du tar redan på storleken på en ring som du redan har. Guiden hittar du här.

BEHÖVER DU HJÄLP?
Om du är osäker på vilken storlek som blir bäst kan du alltid få hjälp i någon av våra butiker.
Kontakta valfri butik eller vår kundtjänst för mer information.

 


Läs mer
LÅT VIGSELRINGEN SPEGLA DIN PERSONLIGA STIL

Den klassiska vigselringen har ofta varit en enkel ring i rött guld. Men numera är det lika vanligt med ringar i rött såväl som vitt guld, och ringar med eller utan diamanter. Klassisk eller trendig – oavsett vilken metall du väljer har vi vigselringar som passar just för dig.

Klassiskt rött guld – eller stilrent vitt? När du ska välja metall för din vigselring kan det vara bra att titta på vilken typ av smycken och accessoarer du brukar använda, och hur just din personliga stil ser ut. Gå igenom hur dina andra smycken ser ut, och vilka du trivs bäst med att bära. Har du en mer klassisk stil? Då är kanske en traditionell alliansring i rött guld din drömring, till exempel Big Stars & Signature Ring.

Eller vill du ha en stilren ring men som ändå sticker ut? You & Me ring är en bred ring i vitt guld med svarta diamanter, som garanterat kommer att dra blickar till sig.
PASSA IHOP ELLER INTE?

Många kommer till oss för att välja ut både förlovnings- och vigselringar. Det mest traditionella är att välja samma metall till båda ringarna, men här nns det inte något som är rätt eller fel. Vill du och din partner ha olika metaller eller vill du själv kombinera två metaller på dina egna två ringar så går det givetvis bra. Oavsett vilken metall du och din partner väljer för era ringar – kom ihåg att de ska spegla vilka ni är och kännas som en symbol för just er.

Vill ni ha er tips och råd kan ni alltid boka en personlig visning i en av våra konceptbutiker.


RÖTT GULD
En vigselring i rött guld är klassisk och tidlös. Guld är en av de mest tåliga av alla kända ädelmetaller, och kan inte rosta och inte oxidera. Men guld är också en av de mer mjuka och formbara metallerna som nns. Ett gram rent guld i 24 karat kan dras ut till en 2 km lång tråd, det klarar även av att hamras ut till en folie tunnare än 0,0001 mm, och kallas då bladguld. Till smycken används aldrig rent guld, eftersom det är för mjukt. Den vanligaste varianten av guld som används är så kallat rött guld, som är samma slags guld som vi här i Sverige och Norden brukar kalla ”gult guld”. Det har en något varmare ton än vad rent guld har och består av en blandning, eller legering, av nguld, koppar och silver. Mängden rent guld i legeringen anges i karat, där rent guld är 24 karat. Men eftersom rent guld är för mjukt för att användas för att skapa hållbara smycken, använder vi istället endast 18 karats guld.

En guldring i 18 karats rött guld är tålig, men den kan fortfarande få repor och små hack om den utsätts för slitage. Den behöver rengöras ofta, under en dags användning utsätts ringen för smuts, fett, avgaser, skönhetsprodukter och andra ämnen som kan göra att den tappar i lyster. Läs mer här om hur du vårdar din vigselring så att den håller hela livet.

VITT GULD
Det vita guldet har bara funnits sedan i början av 1900-talet, då det togs fram som ett alternativ till den dyrare metallen platina som blivit alltmer trendig att använda i smycken. Vitt guld framställs genom att man blandar rött guld med en ljusare metall, och beroende på vilken metall som används blir färgen mer eller mindre ljus.

Det vitguld som vi använder är en legering som innehåller nguld och den sällsynta platinametallen palladium. Vitt guld i sig är en vackert ljus och glänsande metall, men för att göra ringen ännu mer glänsande lägger man på ett ytskikt av ädelmetallen Rhodium, i en elektrolytisk behandling som kallas rodiering. När sedan ringen används så nöts detta yttersta lager av rodium långsamt bort, du kan därför lämna in din ring med jämna mellanrum för omrodiering.

SAMMA RING I OLIKA METALLER
Alla våra vigselringar och många av våra förlovningsringar nns i olika utföranden, antingen i rött guld eller vitt guld. Ett exempel är den vackra diamantringen High & I Love You On Top, som antingen kan se klassisk ut i rött guld, eller lite mer trendig och stilren i vitt guld. Oavsett vilken metall du föredrar, hjälper vi dig gärna att hitta just din drömring.


Läs mer
DIAMANTER - MYTOMSPUNNA OCH IKONISKA ÄDELSTENAR

Diamanten är den mest ikoniska och mytomspunna av alla ädelstenar. En förlovnings- eller vigselring med diamanter är det ultimata uttrycket för kärlek.

Diamanten har i alla tider ansetts vara något av det mest värdefulla som nns. Det är också det absolut hårdaste material som vi känner till, och kanske just på grund av de två egenskaperna har den genom historien ofta fått stå för beständighet och styrka. Den mest kända, och samtidigt mytomspunna, diamanten som nns är den så kallade Hope-diamanten, en stor blå diamant som hittades i Indien redan på 1600-talet. På 1700-talet ägdes den av franske kungen Ludvig XIV, men den blev stulen och försvann under franska revolutionen. Många har genom historien hävdat att Hope-diamanten haft magiska krafter, och myten
säger att det vilar en förbannelse över den vackra, blågrå stenen.

Vackra, glimrande diamanterna har alltid fascinerat människan. Många är också de artister, från Marilyn Monroe och Elizabeth Taylor till Rihanna, som sjungit och talat om diamantens skönhet och speciella egenskaper.SKAPATS I JORDENS INRE
Diamanter består av grundämnet kol som under extrema förhållanden av temperatur och tryck pressats ihop, långt inne i jordens inre, och ombildats till diamanter. När en diamant hittas i en gruva ser den inte alls ut så som vi är vana att se den, utan det krävs mycket arbete och expertis för att få fram de vackra, slipade stenarna. Endast en bråkdel av alla rådiamanter som hittas är av tillräckligt hög kvalitet för att bli godkända att använda till smycken.

Den färdigslipade diamanten värderas utifrån ett DE FYRA C:NA, som består av CARAT, COLOUR, CLARITY och CUT.

CARAT
anger diamantens vikt. En carat väger 0,2 gram. Men det är viktigt att komma ihåg att carat och storlek inte är samma sak, beroende på hur en sten slipas kan den upplevas som större eller mindre än en annan sten med exakt samma carat.

COLOUR är benämningen på stenens färg, där de helt färglösa och genomskinliga stenarna har ett högre värde än de som har en ton av till exempel gult, brunt eller grått. CLARITY handlar om hur klar diamanten är, eller om det nns stråk av missfärgning eller skuggor i stenen. Ju klarare stenen är, desto dyrare blir den. Till sist bedöms en diamant utifrån CUT, det vill säga vilken kvalitet det är på diamantens slipning.

AVANCERAT HANTVERK

När en rådiamant ska bearbetas för att kunna användas i ett smycke kan den slipas i många olika former, och beroende på hur den slipas kan man framhäva egenskaper som färgspel, briljans eller klarhet. Flera av de former som används än idag utarbetades redan under 1400-talet, och de olika formerna är olika eftertraktade och priset skiljer sig åt mellan de olika formerna.

Att slipa en diamant är ett avancerat hantverk, som bygger på matematiska formler för att få exakt rätt proportioner mellan stenens olika delar. Allt handlar om att slipa stenen på ett sätt som gör att den re ekterar ljuset på allra bästa sätt, och en perfekt slipad diamant gnistrar och glimrar på ett helt unikt sätt jämfört med andra ädelstenar.

IKONISK FÖRLOVNINGSRING

Den mest klassiska diamantslipningen är briljantslipning, som ger en sten som är rund på ovansidan och som avslutas i en skarp spets på undersidan. När det vankas bröllop bland kändisar och kungligheter är det ofta en vacker solitärring med en stor briljantslipad diamant som syns på den lyckliga brudens nger. En briljantslipad diamant kallas ofta för en briljant, och är också en av de dyrare slipningarna eftersom endast 40% av den oslipade stenen blir kvar när den runda formen slipas fram. Briljanter är också den mest efterfrågade slipningen, vilket även det bidrar till att priset blir högre.Modellen Crown wedding ring är ett exempel på en av våra vackra enstensringar med en briljantslipad diamant.

En annan klassisk slipning är prinsesslipning, som ger en kvadratisk diamant med spetsiga hörn. När en diamant prinsesslipas kan man använda en större del av den ursprungliga stenen, vilket gör den mindre dyr.Modellen Rock star ring är ett exempel på en av våra ringar med prinsesslipade diamanter.

Våra diamantringar är alla designade av Efva Attling själv, och ringarna görs av mycket erfarna guldsmeder i ateljén i Stockholm. Oavsett om du väljer en förlovningsring med en stor sten, eller en alliansring med många små stenar, kan du vara vara trygg i att du får en handgjord ring av mycket hög kvalitet.

Se hela vår kollektion av diamantringar här.


Läs mer
FEMINISTS TAKE NO SHIT

Den 8 mars uppmärksammas varje år Internationella kvinnodagen världen över. Det är dagen då ojämställdhet och kvinnofrågor står i fokus. Att respektera varandra och alla människors lika värde oavsett bakgrund, kön och sexuell läggning är något som alltid legat Efva varmt om hjärtat.


”Att visa att man är empatisk och vågar ta ställning för allas lika värde är naturligt för mig”  Efva Attling


Förra året i samband med 8 mars släppte Efva en kollektion t-shirts med feministiska och anti-homofobiska budskap, där en del av intäkten går till GAPF - en organisation som arbetar med att förebygga hedersrelaterat våld.


I år lanseras Efvas nya FEMININE COLLECTION som är inspirerad av kvinnosymbolen, med ny lekfull twist. Vackra smycken med ett statement:

“The future is female, our hope” Efva AttlingLäs mer
ATTLING X JOFAMA

TEN YEARS AFTER

När jag, på 80-talet, reste runt i folkparker med mitt band X Models hamnade vi även i lädermeckat Malung. Vid ett tillfälle frågade jag publiken från scen om det var någon som hade koll på var man kunde få tag på bra svart läder. Efter giget kom en tjej fram med 

några vackra svarta skinn som hon hade varit och hämtat. Av dessa sydde jag senare ett par coola 
utsvängda byxor. Svart läder är som musik för mig.

Det är nu 10 år sedan var jag Jofama’s första 
gästdesigner. Jag designade då en jacka som jag fortfarande älskar. Den plockar jag fram varje höst, liksom många med mig. Detta vill jag fira med en 
ny kollektion som jag kallar för Ten years after.

Hela kollektionen är inspirerad från det engelska bandet med samma namn. Kollektionen består av en jacka, en byxa samt en väska. Jackan och byxan är 
döpta efter två kända platser för musikfestivaler på 70-talet, nämligen Woodstock och Monterey. Plaggen, 
som tillverkas av finaste lammnappa eller mjukaste getmocka, kan fås i färgerna svart, camel och rött.

Se kollektionen på Jofamas hemmasida. Klicka här.

Enjoy!

- Efva

Läs mer
ATTLING X JOFAMA TEN YEARS AFTER
EFVA FÅR ÅRETS HEDERSPRIS

Hon började som silversmedslärling, fotomodell, sångerska och dansare, men vi känner henne som Sveriges främsta smyckesdesigner. Årets hederspris på ELLE-galan 2018 tilldelas Efva Attling.

Motiveringen lyder:
En dynamisk multikreatör utan like vars stilsäkra design förgyller livets viktigaste stunder. Hon har skapat ett helt kreativt universum präglat av kärlek, passion och positiva budskap. Samtidigt som hon placerat svensk smyckesdesign på den internationella kartan. Årets hederspristagare är Efva Attling.

Hur känns det här?

– Jättehärligt! Bara härligt.

Vad betyder priset?

– Det betyder att det jag har gjort de senaste 22 åren, eller kanske i hela mitt liv med mode, är superuppskattat. Sedan betyder det förstås att alla jag jobbar med kan sträcka på sig lite extra och känna att ”wow vi jobbar med det här, vi jobbar med Efva”.

Motiveringen med meningen ”kärlek, passion och positiva budskap”, stämmer det in på dig?

– Ja! Jag har alltid kallat mina kollektioer för ”beauty with a thought”, man kan vila ögonen på det men också trigga hjärnan. Budskapen kan få en att tänka, de kan ge en push till att exempelvis bryta upp från en dålig relation och göra något åt sitt liv. Det är en bonus med mina smycken! I min design ryms både humor, allvar och kärlek!
Text 

Läs mer
Foto by ELLE
Ateljén

Pulsen är alltid hög i ateljén. Mitt team har fullt upp med att göra prototyper av mina nya smyckesidéer av silver, guld och juveler. Det är här man löder, filar, sågar, polerar, kollar stenar, sätter diamanter, graverar och mycket mer. Jag älskar atmosfären i min ateljé där mina idéer blir verklighet. Jag är så imponerad av hur skickliga mina fem medarbetare är. De är så mycket mer tekniskt kunniga än mig och de guidar mig när jag behöver hjälp.

Mina idéer ger jag till Malin Carrick, som är Mäster juvelerare och chef över vår ateljé. Vi har arbetat ihop under en lång, lång tid. Jag älskar att jobba med Malin. Hon känner mig, hon kan läsa mig och vi skrattar mycket när vi jobbar ihop.

På min arbetsbänk från 20 år tillbaks finns mina älskade verktyg och även fragment av oavslutade smycken. De här bitarna kan ligga på bänken under många år för att sen plockas upp och vara redo att bli ett “nytt” smycke. Kanske behövde det mogna eller kanske var jag bara för tidig med att designa det!

- Efva
Läs mer

p>

I ateljén – där magi skapas
ARTIKEL 1-9 AV 9.1  | Visa alla